תמלול הקלטות הוא תהליך שבמובנים רבים דומה לקלדנות בזמן אמת, כפי שהיא מתבצעת בבתי משפט למשל. המתמלל או הקלדן מקשיב לדברים הנאמרים, בין באמצעות הקלטת שמע ובין בצורה חיה בזמן אמת, ואמור להקליד את הטקסט שנאמר בצורה מסודרת ומדוייקת. שני תהליכים אלה דורשים יכולת הקלדה עיוורת מהירה מאוד, שאמורה לנוע בסביבות 80 עד 90 מילים בדקה, אך מעבר לפעולת ההקלדה עצמה שדורשת ידע ויכולות מקצועיות מתאימות, בשני תהליכים אלה ישנו גם הצורך לתאר אלמנטים ורבליים באמצעות טקסט.
תיעוד קול באמצעות טקסט
כך למשל, כאשר אנו שומעים הקלטה של שיחה בין שני אנשים, מרגע שזיהינו את קולו של כל אחד מהם, אין לנו כל צורך לשמוע את שמו של הדובר לפני כל משפט. זיהוי הדובר נובע מגוון הקול שלו, והדרך היחידה שבה אפשר לתאר את גוון הקול הזה בכתב היא באמצעות הצגת שם הדובר לפני כל מילה שהוא מוציא מפיו ומתומללת בתהליך של תמלול הקלטות או קלדנות בזמן אמת. משימה זו הופכת להיות מורכבת הרבה יותר כאשר מדובר בדיון רב משתתפים, כשעל המתמלל לזהות את קולו של הדובר ולציין את שמו בהתאם, ולעשות זאת במהירות הקלדה עיוורת, ובמהירות התקדמות הקלטת השמע.
תוכנות תמלול ייעודיות
תהליך מקצועי זה מבוצע באמצעות תוכנות ייעודיות לתחום של תמלול הקלטות, תוכנות בהן ניתן להזין את שמות המשתתפים מראש, ובאמצעות קיצור דרך נבחר שמו הדובר ומופיע לפני הטקסט שיוקלד מייד לאחר מכן. המדובר במיומנות גבוהה מאוד, ובמקצוע שבו מהירות העבודה הוא הכלי החשוב ביותר, צריך המתמלל להיות בריכוז מלא לאורך כל תהליך התמלול על מנת שיוכל להביא את המיומנות הזו לידי ביטוי.
מיומנות יוצאת דופן
ההבדל היחיד בין תמלול הקלטות ובין קלדנות הוא, שבקלדנות בזמן אמת אין אפשרות להריץ את השמע אחורה, ולכן בדיונים בהם משתתפת קלדנית, נדרשים המשתתפים לדבר בדרך כלל מעט יותר לאט מן הרגיל. יחד עם זאת, גם בתמלול של הקלטות, הפסקת ההקלטה וחזרה אחורה בתדירות גבוהה יכולה להפוך את המשימה לסיזיפית וכמעט בלתי אפשרית. בשני המקרים, מקצועיות המתמלל הוא מרכיב קריטי.